hearts

Friday, September 30, 2011

the day she said goodbye -Bainun-rians!

assalamualaikum.


tajuk kali ni, aku tujukan buat pengarah tercomel aku, Cik Hjh Rosenah, yang bakal bersara tidak berapa lama lagi.


pertamanya, aku takkan lupa cara beliau yang sangat approachable. eh? boleh guna ke perkataan tu? tak kisahlah. yang aku tau, dia sangat open-minded. yelah. especially dalam ease your tension. bagi beliau, sometimes, kita kena chillax diri sendiri dengan aktiviti kebudayaan such as menari, menyanyi etc. etc. memang jadi isu kuat dekat maktab aku ni if malay girls join something yg kebudayaan ni. so, first time aku jumpa pengarah, masa tu dekat DAB*, rehearsal pasal apentah. beliau komplen dekat aku macam-macam. tanya pelbagai perkara. first Q, WHY dalam tarian tu takde budak melayu? then aku jawab, ade je, tu, dua orang budak laki *sambil tunjuk jari arah dua orang FAIZ*. then again, WHERE the malay girls? kenapa tak join? kamu tak menghargai seni budaya warisan kita ke? i answered, well puan, kat sini malay girls are forbidden utk aktiviti menari. dikata mereka, lenggok tari mencolok mata. lemah gemalai jari jemari buat banyak adik berdiri. *ape ape? kau double meaning lah tuuu*


keduanya, aku takkan lupa cara beliau attend every single students program. and more, aku takkan lupa macam mana beliau join senamseni berpakaian sukan full. bukan apa, selalunya, makin berpangkat besar, makin jiwa besar. setakat baju pj buat lemuih muka apa crita? HAHA. so, aku berbangga. dan beliau ni jugak suka dengan muzik. well, singaporean! jiwa klasik lah sikit. eh eh? orang gurney road kot. hai pengarah! saya orchard road girl *tiberrrr*


ketiganya, aku suka every single words yang beliau cakap. menarik, meleret. maksud aku, ceritanya hanya pasal batu. dan beliau boleh elaborate sambil keluarkan lirik lagu klasik dan meleret sehingga habis. hey, tak ramai orang ada communication skills macam tu. aku pun tade. hukhuk. :(


cukuplah tiga perkara yang aku betul-betul suka tentang pengarah kali ni. biarlah ape orang nak kata, tapi first impression aku terhadapnya tak pernah berubah walau sekali. drastically beliau ubah corak pimpinan mantan pengarah lama. dan drastically aku terus suka. :)


welcome and goodbye Cik Hjh Rosenah. thanxsomuch for everything. till we meet again. :)


p.s : aku tak ada gambar dgn pengarah masa dekat KOGUM itu hari. hukhuk. sape ade sape ade?


WL: enabcantiksangat

Thursday, September 29, 2011

emosi perlu distabilasikan.

assalamualaikum w.b.t

hai enab. kau baliklah hujung minggu ni. kita kan ada family meeting.
hai cuzz! i tak dapat join lar. busy. lots of work. next next time lar nampak gayanya.

hai nab. macam mana team? semua cukup? semua okey? don't worry. i put my trust on you.
hai sir. err. team? they all good. plus cukup semua. err. 


hai nab. how my progress? are you done? 
hai vids. you're definitely publish now. wonder what would my lect say about you.


hai nab. it's me again. done with me already? i need to be pass up next week. are you ready?
err, hai assignments! i'm sorry. i'm lil forgot about you. sorry again. 

hai enab, i miss you.
hai oreo. i've been waiting to say i miss you too. 
i'm joking. :)

################################

plurghhh!! lotsa work and my moods become swing up and down. kalau buat graf, mesti tunggang terbalik. tak percaya, then ask lah my friends. sometimes i kinda moody, sometimes i just senyap tak cakap, sometimes i cried out loud. sometimes senyum tak semena. sometimes bergurau tak bertempat. sometimes rajin. err. hati, tolonglah tabah!


p.s : aku perlu lebih berhati-hati memilih emosi. tidak menyakitkan orang dan tidak menyakitkan diri. istighfar sebanyaknya. zikir dengan sempurna.


WL enabcantiksangat

Wednesday, September 28, 2011

akukah itu?

assalamualaikum w.b.t.


hai friends! how was your day? i'm doing great even got some problems that i've already settled. well, while i'm reading my FB friends news feed, i stopped at one of my friend's status. she said,

"Ya اَللّهُ, mengapa wanita sering menangis?

Jwbnya: Kerana wanita itu unik.
Aku ciptakan ia sbg makhluk istimewa,
KU kuatkan bahunya utk menjaga anak2nya,
... ... ... ... KU lembutkan hatinya utk memberi rasa aman,
KU kuatkan rahimnya utk menyimpan benih manusia,
KU teguhkan peribadinya utk terus berjuang saat yg lain menyerah,
KU beri dia naluri utk mencintai anak2 dlm keadaan apapun,
KU kuatkan batinnya utk ttp menyayangi walau dikhianati oleh teman,walau disakiti oleh orang" yang ia sayangi
Wanita mahluk kuat, tapi jika satu saat dia menangis itu kerana KU beri dia air mata utk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru."



"WANITA..KAMU ISTIMEWA"


well dear, i really feel calm whenever i read this. since last year. and it helps me to get through all tough days with patient. and gratefully, it taught me how to be a better friend, with love and patience. ~ala mak-mak giteww~  and please Allah, please love me more. :)


WL: enabcantiksangat

Tuesday, September 27, 2011

syahdu terkedu.




bila hati kita menangis
senyumlah selebarnya.
bila hati kita ketawa
senyaplah tanpa dusta.
sungguh, hati lebih tenang bila kita menyenangkan hati mereka.



air wick.

assalamualaikum w.b.t


hello friends. nice! akhirnya aku menulis sesuatu, bukan membaitkan puisi. hey, aku ada hati, sebab tu aku bait sebaris dua puisi. selamat petang readers!


hectic month is around the corner. with assignments, amali, and kuliah. oh, nak terlupa pulak. jamuan dan majlis persaraan. semua ni bikin panas! HAHA.


i need some fresh air. something that can sooth me. with lavender, bath tub. oh, maybe its kind of mandi bunga. no-no. i think i wanna go sail, be a sailor. yeap. a moment at Straits Quay made me feel to be a sailor and spending my whole life as a sailor. *oh banyaknya perkataan sailor, confirm betol nak jadi sailor nih.*


well, let say HELLO to hectic week and month, and goodbye to beautiful journey of 4th semester. i'm gonna be kat stratford again by tonight. :)


till then, RIP Heath. i love you dear.


WL: enabcantiksangat

Monday, September 26, 2011

andai hati punya perisa.

andai hati punya perisa.
aku pilih perisa coklat.
sedap enak pilihan ramai.
lazat ditelan muak diluah.

andai hati punya perisa.
aku pilih perisa vanilla.
suci bersih anggun warnanya.
lembut tidak sekeras cuka.

andai hati punya perisa.
aku pilih perisa beri hitam.
warna pelik tidak menarik.
masam penjernih stress di hati.

andai hati punya perisa.
aku mahu perisa bercampur.
biar indah hidup tidak membosankan.
suka duka jadi tauladan.




p.s : lama tak jumpa perkataan tauladan. dulu masa bersyair zaman sekolah rendah, mesti ada perkataan tauladan. HAHA.


WL: enabcantiksangat

hati korupsi

diam seketika.
lihat luar sana.
tiada.
jeling kiri setan suka.
jeling kanan, rasa hampa.
terus tegak jalan.
gerigi kayu diasah lembut.
lembut hati cair bagai air.
paling semula.
takut dunia.
takut sana.
duduk semula.
hati terkorup walau seketika.
rasa berdosa entah sampai bila.
tiada yang pasti.
maaf.

penting untuk awak tahu.

bila rasa kasih datang menerpa,
hatiku sayu tidak berkata.
biar sedih tidak kuluah,
lihat kau dan dia, buat aku bahagia.

sungguh. aku cemburu.
tatkala kau dan dia senyum berdua dalam gambar itu.
ehe. cemburu ku tidak sebuta sesiapa.
kerana itulah cemburu bahagia. 

tak perlu cari bintang lain.
kau cukup, tidak terbanding.
tak terlihat andai terdetik.
kerana kau satu tiada yg lain.

cuma.
kalau benar kau bersama dia nanti,
aku mampu utus hadiah beserta kad ucapan "SORRY".
serta doapun diiringi.
kerana aku percaya, jodoh bukan kerja kita.
dan aku tidak mampu hadir.
kerana aku penat biar airmata ini terus mengalir.


dan sememangnya,
INI MEMANG UNTUK AWAK.



p.s untuk awak : terima kasih for all things that u have done for me before this. kesanggupan, pengorbanan dari segi masa dan tenaga. dan maaf kalau before this macam stalker. opss! sekarang pun dah ter'stalk' kau.

p.s utk readers : aku cukup tak minat buat entry pasal heart feeling. tapi hari ni, aku mintak maaf. aku malas nak tekan Ctrl A dan backspace. baca jela ye. maaf lagi sekali untuk korang. sayang korang more than words can say. :)


WL: enabcantiksangat


Saturday, September 24, 2011

bila aku jadi pengkid.

assalamualaikum.


hai semua! sihat? oh tak? kalau gitu, p la hospital. itu yg sebaik-baiknya.


oops! terambik dekat google image. 

well say, aku bukan pengkid. dan tak termasuk dalam golongan pengkid. titik. tapi kadang-kadang aku suka kata aku pengkid. especially bila nak elak hubungan tak berapa bagus dengan lelaki zaman aku sekolah dulu.  yelah. zaman tu, keTOMBOYan aku melampau. okey. aku tomboy. dan anti lelaki yang suka bersiul-siul panggil perempuan. oh dan si arjuna pengecewa jiwa kawan-kawan aku. HELLO!! aku pun memang dari kecik rapat dengan ayah. mak suruh pakai gown, ayah arah pakai tshirt dgn slack. ehe. comel la pulak aku zaman kecik kan(*perasan). lepas tu geng-geng kelas aku yg aku gelar adik-beradik tu (boleh baca SINI) lelaki. ukhwah kuat kot. bkn aku takde kawan perempuan. ade. banyak sangat! tapi some people mestilah memiliki kecenderungan berbeza. dan some people tu termasuklah aku. macam ayah aku, pernah je beli set pinggan mangkuk mainan tu. konon suruh aku main masak-masak. err. tapi aku guna set tu untuk main pejabat-pejabat.

dulu kat UiTM pun, kecelaruan gender tak berapa celaru aku ni berlaku. dengan join kelab muzik sebab nak learn how to play drum. well say, most hensem guys selalunya main drum dengan skate (sape setuju turun tangan lol) aku jela kot yg rasa macam tu. oh, plus rambut messy2. dem. aku suka. boleh tanya geng UiTM aku, betapa aku nak jadi hensem. tapi nak buat camne, muka dah kiut, chances nak jadi laki tu, takde langsung. penat je buat rambut. HAHA. aku memang kuat perasan. jangan emo yea... eh, lupa nak mensi, nama pengkid feveret aku ialah AJ. akronim untuk Aku Jenab. lol

hensem ah tu?
tapi serius lah. aku kalau boleh kecelaruan tak berapa celaru ni tak nak wujud langsung. konon straight. ewah. penat lah berlakon aku suka lelaki. tapi aku tak suka perempuan. eh. camne ni? celaru balik. selalunya, kawan-kawan Fb tau pasal encik oreo. okey, itu memang terserlah lah, aku memang teramat suka kat mamat oreo ni, tapi as friend je laa. kalau lebih tu, aku sujud syukur setiap hari wehhh... tu menunjukkan aku dah confirm straight. HAHA. yela. kadang-kadang, bila aku suka lelaki, atau lelaki suka aku *err, takde pun* aku macam rasa gayish gila. tapi kalau aku suka perempuan, atau perempuan suka aku *pun takde jugak* aku rasa macam lesbo nak mampuih. 

tapi bila fikir, aku kan nak jadi cikgu. cikgu sukan je. lasak sikit tu biasalah. tomboy je. feeling-feeling tolak tepi. 100% aku anggap kawan. kalau jadi cikgu, tak gamak laaa aku nak lebih-lebih. orang pun selalu tanya, "bf ape macam?" dah aku single, takkan aku jawab okey kan. so, sebagai part time lover ni, aku pun jawab "tinggi pun mcm bdk darjah 6, bf mende?" aku serius tak ready untuk lebih lanjut. cukup-cukuplah 5 tahun lepas. time tu tengah nak make sure jiwa aku ni straight ke tak. ehe. straight lahhh.. HAHA. dah cukop.

okey, ape kesimpulan? kesimpulan, tolong doakan aku tak terpesong jauh. maksud aku, doakan aku jadi wanita 100% feminin. angin lalu membawa diriku, sepintas lalu ku terkenangkan mu. ewah. bukan feminin tu. HAHA. korang pahamkan. ehe.

aku yg tambah top secret tu. kang aku yg kena.

till then,


WL: enabcantiksangat

Sunday, September 11, 2011

hantaran oh hantaran!

assalamualaikum. sekali lagi aku menyemakkan kehidupan korang yang serba indah tu. hehe. aku sayang korang. 
nahhh xoxoxoxoxoxoxoxoxoxo <3


encik google image adorable takde gambar yg lebih adorable utk keyword -HANTARAN

sekarang kan, aku selalu tengok dekat status dan dinding fesbuk kawan-kawan cerita pasal hantaran. kononnya ;-

>
>
>
>
>
>

Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini (Ringgit Malaysia) dan Status Pelajaran di Seluruh Semenanjung :-

UPSR, PMR/SRP : RM1,000-RM3,000
SPM : RM3,000-RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000-RM12,000
DEGREE : RM12,000-RM15,000
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000-RM20,000
PHD : RM20,000-RM30,000


realiti atau fantasi? 


aku perempuan. dan aku tahu, ramai kawan perempuan aku suka dengan sebut harga (mcm barang kan?) seperti di atas. kononnya, itu yang selayaknya. kalau mahu, harus sanggup. emm. terfikir seketika.


tiba-tiba. aku terjumpa sesuatu kata bantahan dari sang lelaki. oh. mereka begitu prihatin ye mengenai kes duit hantaran ni. tak betah duduk harus balas. katanya,

>
>
>
>
>
>
>
>
>

UNTUK WANITA YANG SEBOK DUK PASTE KAT WALL DIORANG PASAL HARGA HANTARAN SEMUA TUH HA BACA NIH: Mak Cik : "Anak makcik belajar tinggi kat oversea dulu. Makcik taknak letak harga. Tapi biarlah berpatutan. Selalunye yang belajar tinggi dalam lingkungan 20ribu. Tapi inilah satu-satunya anak perempuan makcik. Harap faham-fahamlah ye.. ". Mat : "Saya paham maksud makcik. Tapi saya harap makcik pun pahamlah ye. Kalau terlampau tinggi, terpaksa ditangguhkan nanti. Biarlah dicepatkan, biar jauh dari maksiat ".. Mak Cik : "Kalau kamu tak mampu, anak makcik ni bukan tak laku. Ada berderet lagi yang tengah tunggu. Kalau harga rendah, nanti apa pulak orang cakap ". Mat : "Kalau makcik nak jual anak makcik macam jual kereta, kita buat macam ni. Sekarang jugak saya bayar DOWNPAYMENT 2ribu. Saya bawak balik anak makcik, malam ni saya TEST DRIVE dulu semua.. Kalau barang dalam semua bagus, jangan cakap 10ribu.. 12ribu pun saya berani letak. tapi kalau dah LEMAU, ENJIN pon tak bagus.. TUihh!!.. Anak makcik sekali dengan deposit tu makcik boleh simpan!



sentap mak nak!
susah nak cakap. macam nak berniaga pun ada. 


kita manusia, bukan barang. sila ambik memory card, letak dalam otak, kalau rasa diri anda sebuah barang. harga hantaran bagi aku tak perlulah melebih-lebih. cukuplah sekadarnya, tidak menyusahkan pihak lelaki. kalau nak buat kenduri besar, sendiri keluarlah the money money. dan, kalau nak sangat hadap duit hantaran macam yang dicanang-canang, cari yang berkemampuan, buat apa cari pion opis, cari abg safeguards? carilah abg senior engineer (yg junior gaji ciput, kau tau kan?), carilah abg doktor bkn MA. 

eleh, boleh buat loan kot!

ewah! duit pinjam mana berkat! itu pasal aku suruh pasang memory card kat dalam otak. kasi kau ingat sampai bebila. duit pinjam bhai! tak abis bayar dah gaduh perang besar. konon tak mampu beli gelang tiap kali raya sebab nak settle kan hutang bodoh nak kawen dengan kau. penah tengok citer PRamlee yang seniman bujang lapok tu tak? tak ingat jalan cerita? aku malas cerita, kau cari sendiri boleh?

kau perempuan, #eh kita sama.

ye. aku pun teringin majlis besar. tak tipu. nak nak kerjaya macam aku, cikgu. banyak ni VIP list wajib jemput. guru besar, orang PPD, nazir sekolah. tapi, kalau itu yang aku nak masukkan, duit cari sendiri la. jangan susahkan pihak lelaki. diorang pun nak kumpul duit, bagi kita makan lepas kawen. kot-kot kita bunting pelamin, ahh sudah, susu lampin. semua nak kena sedia. kalau kita mudahkan diorang, diorang pun akan mudahkan kita, insyaAllah.

eleh, laki ni bukan boleh bagi muka. nanti dah dibagi, pijak kepala.

#eh kau pun satu kaum Adam. agak-agak la. kan aku dah cakap. kita semua manusia. bukan barang. nak main pijak-pijak. bersyukur la sikit bhai. jangan ingat kau je ada perasaan, yang wanita anggun ayu bergaya ni macam patung kau boleh tayang tapi boleh kau tipu tiap masa. dah girls ni baik hati, kau jgn salah guna. kerjalah untuk membahagiakan mereka setiap masa. ingat, orang perempuan ni lain sikit. kau naik suara pun, diorang dah fikir limaploh juta perkara negatif tentang kau. 

aku tak backup mana-mana pihak sebenarnya. aku cuma rasa, pandangan mengenai hantaran ni berbeza tiap orang. tapi tapi kita mesti selalu fikir, kita bukan barang utk dijual. jangan terpengaruh cerita pengantin utk dijual tu. hantaran tinggi utk sesiapa yang mampu. ingat tu je. kalau diluar kemampuan, aku kira tak mampu jugaklah. lainlah kalau laki tu yang offer diri nak tanggung kos AtoZ. tapi yang penting dia yang sebut. bkn kita. 

so, aku harap, feedback dari aku ni tak disalah erti oleh pihak-pihak tertentu. kita semua nak kawen kan? toleransi kunci utama. :)

sehingga itu (aku gantikan dengan till then), 
majulah perkahwinan untuk kita semua. HAHA


#ohmama #saya #mahukawen

WL: enabcantiksangat



tatkala rindu menyinggah by dear Yani


so today, i just want to read and read. and for now, i wanna share something that i read from my dear friend's Yani, fb. 

**************************************

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum..bingkisan nota ini khas buat rumateku Ana Zahidah..
dan semua yg merindui air telaga Rasulullah..
bukan niatku titipkan rasa ini untu menyatakan kehebtan atau kealimanku..
sekadar berkongsi rasa..
berada di singgah sana ini sungguh gembira bersama keluarga..
namun mujahadah sendirian amat menggoyahkan tanpa shbt2 yg soleh..
ingin aku luahkan tarbiyah yg aku peroleh sepanjang di rumah..
malas aku nk menulis tetapi insyaAllah ini juga pena dakwah..
membaca qasidah burdah..yg bermaksud..
' yah, dikeheningan malam khayalanku jauh melayang kepada kekasih, sehingga nak tidurpun susah,begitulah sebenarnya cinta apabila telah bertapak di di dalam hati,ia akan menukar segala kelazatan menjadi derita',..

4 sunnah yg aku menonton tanpa sengaja di tv n ada yg aku terbaca...rindu hati ini pada nabi..rindu sekali

1) bagaimana caranya nabi itu ke pasar
bicaranya nabi dari sekecil hal sehingga sebesarnya untuk mendidik ummah..nabi masuk ke pasar didahului dgn doa..agaknya g mana sikapnya kita pabila ke pasar..nabi itu ke pasar bergaul dengan penuh kesopanan.. nabi xsuka penjual yg melelong barangan dgn meninggikan suara...ada juga kisah nabi bersama abu hurairah..tatkala nabi membeli brg abuhurairah ingin bantu membawanya..tetapi nabi menolak katanya nabi biarlah yg membeli lebih afdhol membawa..jika diteliti nabilah sayyidul suq..tuan ptama yg memperkenalkjan pasar..penuh dgn peniaga yg beradab sopan..akhlaknya mulia.,,sungguh hari itu air mataku berderai...betapa sunnah itu ditinggalkan sehingga pasar jadi tempatnya penuh maksiat...mengapa mengaku cinta jika banyak yg dilakukan bukan sunnah..=(

2) nabi itu sukakan semua bermula dgn kanan
nabi masuk kerumah dgn kaki kanan,nabi mkn dgn kanan,nabi minum juga dgn tgn kanna, pkai bju juga mulakan dgn tgn kanan..SUBHANALLLAH...mengapa aku ini xtahu  mengambil keberkatan sunnah...sgalanya bermula kanan kecuali masuk ke tandas...nabi mahu semuanya dalam keadaan penuh kebaekAN..sama seperti membaca bismillah setiap kali mulakan pekerjaan kerna risau hilang berkahnya.. dan jgn sekali lupa mengambil sikap rahman nrohim dalm kalimah basmalah itu..benarlah keturunan nabi yakni ahlul bait..jika masuk kie rumah dgn kaki kiri mereka akn melompat keluar seperti nampak ular kerna hanya satu perkara iaitu menghidupkan SUNNAH..

3) nabi itu sagt sukakan kucing
SUBHANALLAH..ari ni ada org benci kucing,pijak kucing..takut dgn kucing..tatkala bubur saidatina a'isyah dimakan kucing..n dia membuang sedikit bekas jilatan nabi memberitahunya xperlu buang krna kucing xkotor..jika air dijilat kucing..nabi tetap menagmbil wudhuk dgnnya..sahabat nabi abu hurairah juga suka dgn kucing..ya Allah..bila dikaji saintis ya benar kucing itu bersih dri kuman..kerna itu dia xsuka dimandikan.,,kena air krana dlm air byk kuman..air liurnya mampu jdi penawar..ini bermakna cintanya nabi bukan hanya padaummat tapi pada haiwan juga xpernah berbelah bahagi..nah lihat saja akhlaknya terhadap binatang..Allah

4) nabi itu cintakan kanak-kanak
nabi jika jumpa kanak-kanak nabi peluk nabi cium pipi kanak-kanak..nabi mrh jika org dewasa mengajar menipu..nabi berlumba lari dgn kanak-kanak...jika diminta pukul kanak2 umornya 10thun jika xsolat..pukulannya tidaklah kuat..cukup sekadar sebesar batang kayu sugi..ya ALLAH..lembutnya nabi..halusnya akhlaknya...tatkala solat cucunya naik ke belakang..maka sujudnya nabi panjang hingga cucunya turun..tatkala menjamu buah kepada kanak2 baginda akn membaca doa pda buah tersebut agar jin yg suka menganggu kanak2  lari..tatkala cucnya nabi termkan  kurma zkat..dikoreknya dari mulut cucunya kerna itu bukan hak mereka yg berketurunan nabi..juga ingin aku katakan bahawa tatkala nabi menyatakan andai kata anakku fatmah mencuri maka tangannya akn ku potonhg..Allah..

Ya RAsulullah..Ya Habiballah..andai dlm hadis qudsi..Allah menyatakan dusta org yg mencintaiku sedangkan dia tidak bangun untuk qiam n merintih padaKU..begitu juga org yg mencintamu nabi..yakni aku tetapi akhlakku jauh tidak halus sepertimu..maafkan aku..aku masih dlm bimbingan murobbi..

ANDAI RASULULLAH SAW YG KITA CINTAI MAKA MARILAH KITA TURUTI AKHLAKNYA=)
                                                                   - FATTABIUNI -

yg membaca post ini..share n sebarkanlah...hanya satu pesanku..cintailah nabi sedalamnya..lama kelamaan satu persatu kejahilan,kekerasan,keegoan n akhlak buruk akan gugur seperti berguguran air mta kerinduan..hanya yg melalui keasyikan..merasainya...

**************************************

#iloveteachers


WL: enabcantiksangat

10 things you should know about 9/11 tragedy conspiracy.

assalamualaikum.

today is a day to be remembered. 9/11 tragedy and what is happening behind the tragedy. for so long, i always keep updating with this tragedy. well, it just another story that impressed me. conspiracy, politic, military, oils, and some more, all happen when the planes strike World Trade Center. btw,

hello friends! happy sunday guys!

while i'm reading the breaking news.com, most of breaking news telling about 9/11 tragedy, how the firemen, what is Barack Obama saying about this tragedy, which of course, was a great loss, to US. well, since i was 12, i do believed that this tragedy is a world conspiracy. believe it or not, i found this in myMetro.

10 teori konspirasi

MEGAH... menara baru Freedom Tower dalam proses pembinaan di bekas tapak WTC.
MEGAH... menara baru Freedom Tower dalam proses pembinaan di bekas tapak WTC.
HARI INI, dunia memperingati ulang tahun ke-10 serangan 11 September 2001. Ia membabitkan empat serangan serentak terhadap sasaran di New York dan Washington DC, Amerika Syarikat (AS).
Anggota al-Qaeda didakwa merampas empat pesawat dan menggunakan dua daripadanya untuk merempuh Menara Berkembar Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York. Kedua-dua menara itu musnah sama sekali dalam masa dua jam.
   
  • FotoIMBAS KEMBALI... suasana ketika dan selepas serangan terhadap Pusat Dagangan Dunia di New York.
  • FotoIMBAS KEMBALI... suasana ketika dan selepas serangan terhadap Pusat Dagangan Dunia di New York.
Pesawat ketiga digunakan untuk merempuh Pentagon di Arlington, Virginia. Apabila penumpang cuba menguasai pesawat keempat, Penerbangan 93 United Airlines, ia terhempas di kawasan lapang berhampiran Shanksville, Pennsylvania, menghalangnya daripada sampai ke sasaran di Washington,DC. Hampir 3,000 orang terbunuh dalam serangan itu.

Al-Qaeda serta-merta menjadi suspek. Ketuanya, Osama Laden, yang mulanya menafikan terbabit, kemudian mendakwa bertanggungjawab. Alasan serangan itu ialah tentangan mereka kepada sokongan AS terhadap Israel, kehadiran tentera AS di Arab Saudi dan sekatan terhadap Iraq. Mei lalu, komando tentera AS mendakwa menembak mati Osama di Pakistan selepas bertahun-tahun memburu dan cuba membunuhnya. Mayatnya dicampakkan ke laut.



Namun selepas 10 tahun, masih ramai percaya kejadian itu adalah konspirasi membabitkan ejen Israel dan kerajaan AS.


Dalam kajian pendapat di 17 negara mengenai kejadian itu, sejumlah responden percaya AS menjadi dalang utama di sebalik serangan itu.

Tujuh peratus responden menyalahkan Israel, manakala angka sama turut percaya individu lain selain daripada Osama dan al-Qaeda menjadi dalang di sebalik serangan itu.

Berikut ialah 10 teori konspirasi yang dirumuskan mereka.


1. MEREKA TAHU LEBIH DULU

Sejurus selepas serangan itu, Presiden George W Bush berkata: “Tidak ada siapa dalam kerajaan AS dan kerajaan sebelum ini pernah terfikir untuk merempuh pesawat pada bangunan.”

Hanya beberapa minggu sebelum itu, ketika Bush dan pemimpin dunia lain berbincang pada persidangan tahunan G8 di Genoa, Itali, perancang keselamatan melakukan persediaan untuk menghadapi serangan seumpama itu.

Peluru berpandu anti-pesawat ditempatkan berhampiran Genoa kerana Itali menerima ancaman bahawa pesawat akan digunakan sebagai senjata bagi membunuh pemimpin G8.

Markas Pertahanan Angkasa Lepas Amerika Utara (Norad) menjalani latihan bagi menghadapi seumpama itu.


2. LETUPAN YANG TERKAWAL

Ahli teori konspirasi, termasuk ahli fizik dan jurutera perisian, percaya bangunan berkembar WTC runtuh akibat letupan yang terkawal, bukan angkara dirempuh pesawat. Pendapat itu diluahkan berikutan fakta bahawa dua menara itu runtuh secara teratur hingga ke dasarnya, berbanding hanya bahagian atas menara yang musnah.

Kumpulan ahli teori itu percaya sejumlah besar bahan letupan disembunyikan dalam kedua-dua menara itu dan cerucuk keluli yang menyokong bangunan itu dipotong terlebih dulu, membolehkan bangunan berkenaan runtuh pada tapaknya. Dan berikutan langkah keselamatan ketat di tapak bangunan itu selepas ia runtuh, bahan bukti kemudian dapat dialihkan dan dihantar untuk dikitar semula.


3. ORANG DALAM BURSA SAHAM MERANCANGNYA

Sebelum insiden serangan 11 September, berlaku beberapa siri perdagangan saham yang luar biasa di kalangan syarikat yang menerima kesan negatif dan positif akibat serangan itu. United Airlines dan American Airlines, yang kedua-duanya hilang pesawat dalam serangan, dijual begitu banyak sebelum serangan. Tiada syarikat penerbangan AS lain dilihat mengalami kegiatan saham seperti dua syarikat berkenaan.

Saham syarikat pertahanan yang mendapat faedah berikutan tindak balas agresif ketenteraan turut memperoleh banyak belian pada minggu sebelum serangan. Morgan Stanley yang beribu pejabat di WTC adalah syarikat yang banyak membuat jualan saham. Begitu juga dengan syarikat insurans.

Malah, Suruhanjaya Sekuriti dan Saham AS melancarkan siasatan terhadap kegiatan Wall Street sebelum serangan berlaku.


4. MENAHAN KEMARAAN PESAWAT

Norad mempunyai sistem maklumat canggih mengenai rampasan pesawat itu tetapi mengarahkan juruterbang mereka supaya tidak bertindak atau sengaja melengahkan tindakan supaya tidak dapat menghalang pesawat yang dirampas itu daripada tiba ke sasaran mereka.

Sudah pasti Norad yang bertanggungjawab ke atas pertahanan udara mampu mengesan pesawat penumpang yang besar dan berat.

Bukankah mereka mempunyai sistem radar paling canggih? Jadi, mengapa mereka tidak bertindak sewajarnya dan menghalang tragedi itu daripada berlaku? Dan mengapa dua jet diarah keluar dari ruang angkasa tentera di ruang udara Long Island ketika Bandar Raya New York diserang?


5. ‘PESAWAT’ PENTAGON

Ahli teori konspirasi berkata, Pentagon tidak diserang pesawat penerbangan American Airlines 77. Bangunan pertahanan paling selamat di dunia itu mempunyai sejumlah besar kamera yang mengawasi keadaan sekitarnya. Namun, tiada satu pun daripada kamera berkenaan dapat menangkap imej pesawat itu. Malah, ia mungkin peluru berpandu yang dilepaskan penyangak kerajaan AS.

Dan lubang akibat serangan pesawat itu hanya seluas 20 meter, sedangkan panjang sayap Boeing 757 adalah 40 meter dari hujung ke hujung. Lubang yang berlaku di Pentagon juga terlalu kemas dan bangunan itu hanya rosak sedikit, seolah-olah ia bukan kesan serangan pesawat yang dipandu laju. Ia adalah hasil tembakan peluru berpandu.


6. KOTAK HITAM

Semua pesawat yang digunakan dalam serangan itu membawa dua kotak hitam. Laporan rasmi insiden serangan 11 September berkata, tiada satu pun daripada empat kotak hitam dua pesawat yang merempuh menara berkembar WTC dapat diselamatkan kerana musnah terbakar. Namun, dua lelaki yang bekerja di kawasan kejadian berkata, mereka membantu ejen persekutuan menyelamatkan tiga daripada empat kotak hitam itu.

Kotak hitam dalam pesawat yang menyerang Pentagon dikatakan musnah teruk dan maklumat mustahil diperoleh. Hanya kotak hitam pesawat penerbangan United 93, di mana penumpang dan kru kabin dikatakan melawan perampas pesawat hingga menyebabkan ia terhempas di ladang jagung di kawasan luar bandar Pennsylvania, ditemui.

Namun, ia mengambil masa tujuh bulan sebelum keluarga dapat mendengar pita rakaman dan lima tahun enam bulan sebelum ia dikemukakan dalam perbicaraan orang yang digelar perampas ke-20.


7. MENYALAHKAN CIA DAN MOSSAD

Seorang bekas Presiden Itali merangsang lagi teori konspirasi apabila berkata, semua anggota parti pembangkang Itali tahu Agensi Perisikan Pusat (CIA) dan ejen perisikan Israel, Mossad adalah dalang serangan itu dan menjadikan militan Islam sebagai kambing hitam.

Ia membolehkan AS memberi sokongan penuh dan berterusan kepada Israel. Sementara itu, bekas ketua agensi Perisikan Pakistan (ISI) mendakwa, pihaknya mempunyai maklumat mengenai serangan itu dan tahu CIA bekerjasama dalam Israel untuk melancarkan serangan.

Dan serangan itu adalah peluang paling sempurna untuk Zionis menguasai hal-ehwal dunia sebagai membalas dendam.


8. BUKAN ANGKARA PESAWAT

Pesawat Boeing yang digunakan dalam serangan itu sebahagian besarnya diperbuat daripada aluminium dan secara fizikalnya, mustahil ia boleh menyebabkan kemusnahan sebagaimana berlaku di WTC dan Pentagon. Menurut video ahli teori terbabit yang tersebar di Internet, serangan itu dilakukan menggunakan peluru berpandu dengan kesan hologram.

Teori mereka disokong analisis secara berperingkat serangan ke atas menara berkembar WTC. Paparan video itu menunjukkan objek berbentuk cerut dan bukan pesawat. Tambahan pula, bahang disebabkan oleh minyak pesawat tidak mungkin cukup panas untuk mencairkan cerucuk keluli yang menyokong bangunan menara berkembar itu.


9. ISU TENAGA MINYAK YANG BERAKHIR DENGAN BAIK

Harga minyak berikutan peristiwa serangan 11 September menunjukkan penurunan disebabkan pengeluaran secara berlebihan dan penemuan telaga minyak baru. Namun, isu serangan dramatik di AS dan menyalahkan militan Islam atas apa yang berlaku memberi kesan jangka panjang terhadap harga minyak.

Dengan pergolakan yang berlaku di Asia Barat, tindakan ketenteraan AS akan melindungi hasrat strategik mereka untuk menguasai minyak di negara berkenaan. Lagi pun, siapa selain AS mampu merancang serangan seumpama itu.


10. TERSELAMAT DARIPADA TRAGEDI

Ahli teori hairan dengan kisah seorang anggota bomba yang terselamat selepas jatuh dari tingkat 82 runtuhan menara utara dengan memegang sisa runtuhan ketika ia jatuh di besi pasak bangunan itu. Satu lagi kisah menceritakan seorang kakitangan syarikat kewangan yang gemarkan sukan luncur, meluncur di atas sisa runtuhan dengan selamat apabila bangunan itu runtuh.



***********************************
p.s : its already 10 years guys. these 10 conspiracy theories represent each year since the great loss. #justsaying


p.s iloveyou cousin! it's your birthday! XOXO NurKhairiahZainalAbidin <3<3




WL: enabcantiksangat

Friday, September 9, 2011

oh please! it's a fling!



7 things songs kept play in my MindP3. 
it was like
hey enab, he's just a fling, you know?

yaya~ i know it much than you do dear.
it just, urmm,, when you are far from his heart while the real things is you are just too close.
i don't feel like i have to get this thing really works.
he doesn't needs me. so why should i feel its going to be work, right?
just glancing and smiling.
does it look okay?
yes, it did.
how about the 'third-party'?
is 'she' okay with that?
what i'm thinking, taking him, make he loves me.
and forgetting about others heart?
sounds not me.

so, please. 
i have to forget you and make it clean.
i believe, i can.
even my heart beating playing your song.
iloveyou.
but it is the right time to forget you, now.

i'msorry.



crazy little thing called love. :)










hehe. sekarang ni tengah hot gila cerita First Love ni, walaupun dah nak dekat setahun tayangan. HAHA. dan macam biasalah, aku mesti suka 2nd hero. sebab selalunya 2nd hero ni more gentlemen (mcm dalam cerita Cintapuccino). HAHA. tapi yang sedihnya, selalu sangat 2nd hero ni ditinggalkan aweks aweks cun. takpe takpe. aku kan ade. HAHA.

well, dalam cerita ni, mamat ni dikenali sebagai P'Top. bestfriend kepada si hero, P'Shone. nama sebenar P'Top ni Acharanat Ariyaritwikol atau lebih dikenali sebagai VJ Nott. umangaii~ nama kemain susah, nasib ado nama kiut. HAHA. nott nott~ hehe. 

papepun, siapa yang belum tengok cerita First Love (Crazy Little Thing Called Love) ni, boleh la tgk trailer kt youtube. takpun, sesape yang kerajinan mendonlod, bolehlah mendonlod. aku pun ade jugak. yang terdekat jela yang boleh ambik dari aku. HAHA. 


akhir kata, kat bawah ni teraju utama cerita First Love ni. :)


from left : P'Top, K'Nam, P'Shone

p.s I : lagu OST semua BEST!! especially , Date (D.M.Y)

p.s II : gambar semuanya dicedok dari encik Google Image yg adorable!


WL: enabcantiksangat

Thursday, September 8, 2011

selamat malam by SSK ft. Otam


Hello ku ucap sambil tangan ku melambai
Hati ingin pulang ke alam mimpi yang santai
Suasana sepi jauh panggang dari api
Realiti haru-biru malam hingga ke pagi
Haiti dilanda bencana satu dunia haru
Tapi artid hollywood hanya mampu buat lagu
Perang kat timur takde orang bertindak
Nak jaga hubungan politik dengan semua pihak
Orang yang terang salah kau pandang sebelah mata
Setakat kaji illuminati kau buang masa
Jam pukul berapa? Jarum langsung tak gerak
Bukan setakat merompak orang sekarang culik budak
Kepala lembuk diarak …
Gereja dan masjid dibakar itu satu Malaysia?
Aku malas nak fikir dah pening kepala
Aku bukan menyindir tapi dunia yang gila
Kita pentingkan karier lupa nak hargai dunia
Dan dia pula pantas berlalu sekelip mata
Bila tiba masanya kita menutup mata
Semalat malam der selama-lamanya
Hari semakin kelam ucap selamat malam
Ucapkan selamat malam kepada alam
Semoga esok lebih baik dari semalam
Selamat malam selamat malam
Hari semakin kelam ucap selamat malam
Ucapkan selamat malam kepada alam
Semoga esok lebih baik dari semalam
Selamat malam selamat malam
Rentak hatimu susah sangat
Kau dah mula rimas dan muka kau penat
Jangan sampai kepala kau tersekat
Tiba lah masanya untuk berehat
Matikan lah enjin mu
Tutupkan lah tingkap mu
Tidurkan lah api mu
Sampai esok pagi baru menyala
Hari semakin kelam ucap selamat malam
Ucapkan selamat malam kepada alam
Semoga esok lebih baik dari semalam
Selamat malam selamat malam
Hari semakin kelam ucap selamat malam
Ucapkan selamat malam kepada alam
Semoga esok lebih baik dari semalam
Selamat malam selamat malam
Apa nak jadi dengan manusia harini?
Harapkan jaga dia bunuh rakan sendiri
Modus operandi Mona Fendi kembali
Takziah buat keluarga Dato’ Sosilawat
Orang mati sana sini nyawa dah tak berharga
Peragut tak kira mangsa perempuan mengandung warga tua
Kes rompak dan ragut semakin berleluasa
Remaja tak bersenjata ditembak di kepala
Hari baik bulan baik tapi ramai yang jadi jahat
Ramai nak hidip senang tanpa perlu susah penat
Banyak kematian dicatat semasa Ops sikap
Banyak bayi dibuang kerana si bapa silap
Ramai orang ditipu sebab nak cepat kaya
Muncul ramai Firaun baru dengan skim piramidnya
Ramai yang jadi Qarun bertuhankan harta
Orang berada masih menindas brader tak berdaya
Kita pentingkan karier lupa nak hargai dunia
Dan dia pula pantas berlalu sekelip mata
Bila tiba masanya kita menutup mata
Semalat malam der selama-lamanya
Hari semakin kelam ucap selamat malam
Ucapkan selamat malam kepada alam
Semoga esok lebih baik dari semalam
Selamat malam selamat malam
Hari semakin kelam ucap selamat malam
Ucapkan selamat malam kepada alam
Semoga esok lebih baik dari semalam
Selamat malam selamat malam

sumber lirik : Zoom Lirik

love youth, love your country!

assalamualaikum.

something noble is never easy to do - Dato' Prof Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar, Vice Chancellor of UiTM.

hi friends! how do you do? well, i wish Selamat Hari Raya and happy birthday for those who celebrated. XOXO from me. :)


dear, what is the first thing comes to your mind when i said discipline? is it a teacher with "rotan"? or some races fighting? or just "pancitkan tayar cikgu tu"? how about self discipline? did you imagine about waking up late? or managing myself out? 

okay stop.

now let us see what is discipline all about. well, i said that a discipline is a routine that a human saw, did or heard everyday. well, i don't want to refer any Wiki's discipline definition. it just come along with my facts. that's all. in school, for example, students may lack of disciplines because they are exposed to too many negativity norms. as we could see, all medias like radios, tvs', newspapers, will brought these negativity right to their mind and poof! teenagers, they are more like fires, so the negativity will spreading in secs. don't be shocked, because, it is true hollywood stories

as an adults, it is our responsibility to help them. disciplinary is not about judging or punishing. it is about to educating youth. not to mention, teachers and parents should be together handling these matter. medias also. they should play a role with positive things. yayaya~ i know. it is your job to report all things that happened. but, you should know that your news is not only about dirty politics, and celebrities world, or even an abortion. it should be wider than that. my cousin takes journalism course, and yes, she did agree about all tabloids dirty games. political issues, abortions at some 'kampung', abortions between 'sekolah pondok' teenagers. it is all about money and ranking. not about the citizens, and most importantly it is not about YOU friends! write-lah something about that can motivating them. encouraging them. something that can bring positive and meaningful to them. it will helps, at least, decreasing discipline graph in Malaysia.

so lets help teachers, 'ringankan beban, berganding tangan'. :)


mesej komuniti ini disampaikan oleh saya, cik raja zainab. 

feel the passion, feel the care <3

#iloveteachers

WL: enabcantiksangat

Sunday, September 4, 2011